Terence Huijgen aan het werk

Terence Huijgen (30) heeft een eigen digital agency en noemt zichzelf een ‘tech ondernemer’. Hij laat zich inspireren door FIRE, belegt sinds een half jaar en spaart voor een droombruiloft.

Levensveranderend

“Een artikel van journalist Ernst Jan Pfauth, die over financiële onafhankelijkheid schrijft, heeft een levensveranderende werking op mij gehad. Dat klinkt misschien overdreven, maar sindsdien ben ik me niet alleen gaan verdiepen in budgetteren en sparen, ik houd nu ook veel meer geld over aan het einde van de maand. Eerst werkte ik met een Excelsheet en maakte ik alles handmatig over, maar al gauw ben ik Flow gaan gebruiken. Dat is ook wat Pfauth mensen die beter met geld willen omgaan aanraadt: zorg ervoor dat alles automatisch wordt overgemaakt, want dan is het geld ook weg uit je hoofd, en hoef je je er geen zorgen meer over te maken.”

Twintig potjes

“Doordat ik Flow ben gaan gebruiken, kreeg ik meer inzicht in mijn geld en ben ik steeds meer gaan besparen. Mijn salaris gaat naar twintig verschillende potjes zoals tanken, boodschappen, verzorging, abonnementen, beleggen en cadeautjes voor vrienden. En een kwart van wat er binnenkomt spaar ik: tien procent gaat naar een buffer voor onvoorziene kosten, en vijftien procent is bedoeld voor grotere doelen: een vakantie naar Bali en de droombruiloft die mijn vriendin en ik voor ogen hebben.”

Neuroot

“Omdat ik verwacht dat ik in de zomer, als corona wat minder grip op de wereld heeft, vaker buiten de deur zal eten of een biertje op een terras zal drinken, zet ik ook daar extra geld voor opzij. Nu klinkt het misschien een beetje alsof ik een ontzettende neuroot ben, maar dat valt echt wel mee. Ik heb de smaak gewoon goed te pakken en haal er plezier uit om rekening te houden met wat er op financieel vlak komen gaat.”

FIRE

“Het FIRE principe vind ik heel inspirerend. Het staat voor Financial Independent Retire Early en houdt in een notendop in dat je heel kritisch kijkt naar je uitgaven, en zo zuinig mogelijk leeft om eerder met pensioen te kunnen. Ik hanteer dat principe niet zo rigide, want ik zal altijd een echt goede laptop en de nieuwste iPhone willen hebben. Mijn bedrijf maakt apps, dus vind ik het belangrijk om de laatste technische snufjes te hebben. Wel hebben mijn vriendin en ik besloten dat we onze woonlasten een stuk omlaag willen brengen. We verhuizen daarom binnenkort van Utrecht naar Drenthe. En dingen waar je makkelijk tweedehands aan kunt komen, zoals een eettafel, zal ik nooit nieuw kopen.”

Weekboodschappen

“Mijn boodschappen doe ik sinds kort een keer per week bij de Lidl. Als je me vroeger had verteld dat ik nu weekboodschappen doe, dan had ik dat niet geloofd. Toen ik er net mee begon vond ik het maar raar, maar het is echt heerlijk. Voorheen ging ik dagelijks naar Albert Heijn en dan kocht ik vaak nog even een flesje wijn, een zak chips of iets anders lekkers. Iedere keer wat extra’s, dat voel je echt in je portemonnee. Af en toe laat ik nu ook Hellofresh bezorgen. Dat is niet per se goedkoop, maar het scheelt veel tijd en je kookt ook nog eens wat anders dan normaal gesproken.”

Droombruiloft

“Een tijdje terug heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd, en over een jaar willen we gaan trouwen. Het idee is om een soort festival te organiseren; wij zorgen voor een mooie locatie, mensen nemen zelf hun tentje mee en we eten van grote barbecues. Mijn vriendin droomt al lang van een bruiloft en ik wil haar dat heel graag geven. Bij het regelen van onze huwelijksdag zoeken we de balans tussen een voordelige bruiloft en een bruiloft zoals we ‘m echt willen. We gaan niet besparen op dingen die we echt belangrijk vinden, zoals de locatie. Je trouwt tenslotte maar één keer.”

Terence komt met een droombruiloft plan

Beetje eng

“Een half jaar geleden ben ik bij Degiro begonnen met beleggen in ETF’s, dat zijn een soort pakketten met honderden aandelen erin. Vorige maand kocht ik zelf mijn eerste aandeel, in Takeaway. Tot nu toe gaat het beleggen goed: ik heb 8 procent winst op al mijn belegde geld. Omdat ik ondernemer ben moet ik mijn eigen pensioen regelen, dus dat is mijn doel met beleggen. Ik heb uitgerekend dat ik op mijn 66ste met pensioen kan gaan. Als ik zeven procent rendement per jaar haal, heb ik tegen die tijd 1,7 miljoen euro in mijn beleggingspotje. Dat lijkt me een mooi bedrag om na mijn pensioen van te kunnen leven. Ik vind het wel een beetje eng, omdat beleggen iets nieuws is voor me. Maar ik volg veel talks en podcasts en denk dat het wel goed moet komen als ik de lange termijn voor ogen houd.”