Konstantina is Flows eerste Data Flow Enabler. Voor haar is data analyseren als schatzoeken. Ze heeft Griekse roots, is dol op spelletjes en exposeert als kunstenaar naast haar ‘gewone’ baan bij Flow.

Slimmer en inzichtelijker

“Bij Flow ga ik me volledig storten op data analyse. Door allerlei data van onze gebruikers en van de app zelf te meten, kunnen we de app nog slimmer en inzichtelijker maken. En zo kan Flow mensen nog beter helpen om hun financiële doelen te behalen. De manier waarop we data gaan meten, met welke technologie en programma’s, dat mag ik helemaal gaan opzetten. Naast het meten en interpreteren van data ga ik ook collega’s trainen in het ontwikkelen van een data mindset, en het begrijpen van data. Voor iedereen binnen het bedrijf is dat nuttig: data bewijst het succes van je project, wat dat ook mag zijn.”

Griekse relaxtheid

“Ik ben Grieks, maar woon al 8,5 jaar in Amsterdam. Ik vind het superfijn hoe goed de dingen hier zijn georganiseerd. Van het belastingsysteem tot het maken van een afspraak bij de tandarts: alles is enorm gestructureerd, en het meeste gaat digitaal. Heel anders dan in Griekenland. Nederlanders kunnen op hun beurt weer van de Grieken leren om wat relaxter in het leven te staan, en niet alles van uur tot uur te plannen. Als je in Nederland met iemand een eetafspraak wil maken, dan is het bijzonder als dat binnen een maand lukt. In Griekenland maak je plannen voor de volgende dag, of misschien de dag erna, maar dat is echt de max.”

Creatieve ambities

“In Griekenland heb ik eerst wiskunde gestudeerd, maar ik had ook creatieve ambities. Daarom ben ik erna een kunstopleiding gaan doen, in Amsterdam. En hoewel ik al een tijd mijn geld verdien met data analyse, ben ik ernaast ook actief als kunstenaar. Ik maak experimentele installaties, die meestal een link hebben met technologie. Ik vind het interessant om te onderzoeken hoe wij ons als mensen verhouden tot technologie. Afgelopen zomer heb ik geëxposeerd tijdens de Rotterdam Art Week en bij Festival Tweetakt in Utrecht. En er zit meer aan te komen, zo werk ik samen met andere kunstenaars over de hele wereld.”

Schatzoeken

“Ik zie data als een grote vijver waar je in kunt duiken, om zo een nieuwe wereld te ontdekken, waar je allerlei schatten kunt vinden. Deze schatten zijn heel waardevol voor bedrijven, want ze maken je product beter. Met data kun je namelijk het succes van iets bewijzen. Of juist laten zien dat iets totaal niet werkt. Om dat te doen is het belangrijk hoe je de data interpreteert. De kunst is om er inzichten en waarde uit te halen die nuttig zijn voor een bedrijf. En dat is wat ik bij Flow ga doen.”

Fijne sfeer

“Een oud-collega attendeerde me op de vacature bij Flow en ik was meteen enthousiast. Ik vind de visie van Flow heel vet: ze willen volledig data driven worden met hun product en zo een super intelligente app maken die gebruikers helpt met hun financiële doelen. Ik heb het gevoel dat ik hier echt impact kan maken. En ik ben nog geen maand geleden begonnen, maar merk nu al wat een fijne, relaxte sfeer er hangt binnen het bedrijf. Daar komt nog bij dat je de flexibiliteit krijgt om te werken vanuit waar je maar wil. Ik reis veel naar familie en mijn vriendje in Griekenland, en ben ook geregeld onderweg voor mijn kunstprojecten, dus die vrijheid is superfijn.”

Inspiratie opdoen

“In mijn vrije tijd vind ik het heel fijn om inspiratie op te doen als ik onderweg ben. Als ik in de trein, bus of het vliegtuig zit, is mijn hoofd leeg, op een prettige manier. Hierdoor is er ruimte voor nieuwe ideeën, voor mijn kunst of voor data analyse. Die twee gaan hand in hand. Als ik data analyseer probeer ik creatief en open-minded te zijn, en als ik kunst maak, doe ik dat met een data driven mindset.”

Spaargeld en aandelen

“Ik ging altijd nogal intuïtief met mijn geld om, maar de laatste twee jaar - sinds corona, toen ik de tijd had om m’n financiën te evalueren - ben ik wat georganiseerder bezig. Het lukte me om geld te sparen voor een groter appartement in Amsterdam, en om meer opzij te zetten voor mijn reizen. Het meeste van mijn spaargeld gaat daaraan op, of aan materialen voor mijn kunstprojecten. Ook heb ik een buffertje voor als er iets onverwachts gebeurt. En dan beleg ik nog wat geld in aandelen. Dat is echt iets voor de lange termijn, zoals het investeren in een huis of een extraatje als ik met pensioen ga.”

Spelletjes

“Ik ben dol op spelletjes, of het nou World of Warcraft of een bordspel is. Mijn favoriet is Stratego, omdat het je hersenen aan het werk zet, het is echt een strategiespel. Ik houd ervan als ik word uitgedaagd om goed na te denken. Dat moet ook wel, als data analist.”