Het visuele deel van de app wordt gemaakt door Front-end Developer Jort. Toen hij tien was leende hij een boekje over HTML bij de bieb, en sindsdien is hij verknocht aan ‘dingen bouwen’. Jort draait z’n hand niet om voor het optillen van 80 kilo aan stalen balken, heeft vijf kinderen, een konijnenfokkerij in z’n tuin en hij spaart voor een sleeve van Narnia.

Front-end Developer

“De voorkant van de app, het visuele deel, dat maak ik. Ik houd heel erg van dingen bouwen. Het leukste vind ik als ik een nieuwe feauture mag gaan uitwerken. Ik moet ervoor zorgen dat iets zo compleet mogelijk tot stand komt, en tegelijk moet het wel haalbaar zijn. Op het homescherm ben ik erg trots. Daar staan alle flows met bijbehorende informatie en kun je een eigen flow instellen. Het is de kern van de app, en ik vind het echt goed gelukt. Het is simpel en soepel. Daan heeft het heel mooi ontworpen, en ik heb het zo gebouwd dat het werkt zoals het moet werken.”

Nieuwsgierig

“Toen ik een jaar of tien was leende ik een boekje over HTML bij de bieb. Ik wist dat je zelf websites kon maken, en dat leek me tof. In dat boekje las ik hoe code werkt, en vanaf toen groeide mijn interesse. Eigenlijk is dat nooit gestopt. Dat moet ook wel, want coderen is een snel ontwikkelende tak van sport. Als je niet bijblijft, dan verlies je relevantie. Ik lees artikelen over de technische wereld, houd sommige bedrijven in de gaten en check op LinkedIn wat mensen om me heen doen. Je moet nieuwsgierig blijven, en niet denken van: nu ben ik klaar met leren, en dat is het dan.”

Vijf kinderen

“Er gaan verhalen de ronde dat ik als kind riep dat ik vader wilde worden, waar mijn leeftijdsgenootjes allemaal voor brandweerman kozen. Het is wel goed gelukt; mijn vrouw en ik hebben vijf kinderen. Iedere maand houden we een filmavond, dan zitten we met het hele gezin en allerlei lekkers voor de televisie. Met kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar is het zoeken naar films die niet te spannend maar ook niet te saai zijn. De nieuwste Ice Age was laatst een groot succes. We gaan ook weleens naar de kringloop om oude films op dvd te scoren. Die kosten een kwartje ofzo. Als het niets is gooi je ‘m weg, maar is het wel een succes, dan kun je ‘m altijd nog een keer kijken. Zo heb je niet al die abonnementen nodig. Alleen als we allemaal de griep hebben, schaaf ik voor een maand Disney+ aan.”

Automatisch

“Mijn vrouw en ik waren nogal chaotisch met geld; alles wat binnenkwam, maakten we altijd op. En vooral aan boodschappen, bleek toen we een keer in onze financiën doken. Langzaamaan zijn we steeds meer gebruik gaan maken van potjes, destijds bij Knab. Alleen vond ik het irritant dat mijn salaris niet direct werd verdeeld over onze verschillende rekeningen. Het werkte via automatische incasso, maar als je dan een keer je salaris wat eerder krijgt, dan moet je wachten totdat de datum van je incasso aanbreekt, of ben je het dus alsnog handmatig aan het doen. Via Danny, die ik al bijna 25 jaar ken en die ook bij Flow werkt, hoorde ik over de app. Toen ik erachter kwam dat Flow je geld automatisch verdeelt over je potjes zodra je salaris wordt gestort dacht ik: hee, dit is precies waar ik naar op zoek was. Flow is voor mij dus echt een uitkomst. En toen werkte ik er nog niet eens.”

Kwaliteit

“Danny bleef maar aan mijn kop zeuren dat ik ook bij Flow moest komen werken. Hij en ik hebben bij meerdere bedrijven samengewerkt, en dat ging altijd heel goed. Omdat hij er maar niet over ophield, ben ik maar eens gaan praten. Het duurde niet lang voordat ik om was. Vooral omdat ze bij Flow zo productgericht werken, en echt voor kwaliteit gaan. Het uitgangspunt is: de gebruiker moet de app zo min mogelijk zien. Je moet het één keer goed instellen en er daarna eigenlijk niet meer zoveel mee bezig zijn. Omdat het heel makkelijk en intuïtief werkt. Er zit een grote complexiteit achter de app, maar de gebruiker merkt daar niets van. En dat is de kracht van Flow.”

Vrachtwagen trekken

“Ik doe aan Strongman Training: grote, zware dingen tillen en ermee lopen. Ik vind Farmers Walk het leukste onderdeel. Het heet zo omdat men vroeger met hooibalen liep, maar ik doe dat met stalen balken met handvaten, die 40 kilo per stuk zijn. Daar til ik er twee van op, en daar moet je dan 30 meter mee lopen en weer terug. En dat dan zo snel mogelijk. Het leuke eraan vind ik het snelheidselement. Het gaat dus niet alleen om iets tillen en weer neerzetten, je moet er echt een stuk mee lopen. Dat is voor een groot deel techniek. Ik zou nog graag een keer een vrachtwagen willen trekken, ook daar komt heel veel techniek bij kijken. Daar moet ik wel nog even voor trainen.”

Narnia sleeve

“In mijn opvoeding heb ik niets geleerd over hoe je fatsoenlijk met geld omgaat. Toen ik net begon als freelancer wist ik bijvoorbeeld niet dat je ook geld apart moet zetten voor de belasting. Dat was toen een pijnlijke realisatie, en dat wilde ik niet nog een keer laten gebeuren. Net zoals geen geld hebben voor een nieuwe wasmachine ofzo. Dus daar ben ik elke maand geld voor apart gaan zetten, en dat doe ik nog steeds. Mijn vrouw en ik hebben daarnaast wel 20 potjes: voor zakgeld, kleding en verzorging, de auto, een potje om onze huwelijksdag ieder jaar te vieren, en een potje voor de Efteling. Daar doen ook de kinderen af en toe wat geld in, want ze willen heel graag ooit naar de Efteling. Daar moeten we voor sparen. Verder sparen we niet voor iets groots, behalve voor tattoo’s, voor mijn vrouw en mijzelf. Ik heb er nu vier, en wil een hele grote sleeve van Narnia. Maar dat kost honderden euro’s, dus dat kan ik niet in één keer ophoesten. Maar die sleeve gaat er wel komen hoor.”

Konijnenfokkerij

“Ik wil mijn kinderen een betere financiële opvoeding geven dan ik zelf heb gekregen. Onze oudste dochter verdient geld met vioolspelen in de stad, en ze heeft haar eigen konijnenfokkerij in onze tuin. De 20 tot 50 konijntjes die ieder jaar worden geboren, verkoopt ze via Marktplaats. Het geld dat ze verdient gaat naar 5 verschillende potjes: een potje voor stro, hooi en voer voor de konijnen, een spaarpot, waarmee ze spaart voor iets groters, een potje met ‘freedom-geld’ om zelf uit te geven, en 10% van wat ze verdient geeft ze aan een goed doel. Zij zal later niet dezelfde fout maken als ik, en genoeg geld opzij zetten voor de belastingen.