Kim de Jong is oprichter van House of Tax, waarmee ze de stress en angst rondom belasting en administratie weghaalt voor ondernemers. Door middel van workshops, consults en presentaties helpt ze hen een gedegen financieel plan te maken. Ze was vroeger niet goed in sparen, maar belegt nu haar geld op allerlei manieren en om haar droom te verwezenlijken: volledig financieel vrij zijn.

Het leuke aan cijfers

“Ik heb altijd interesse gehad in geld verdienen. Op mijn elfde begon ik met bollen pellen en in mijn tienerjaren gaf ik dansles. Ik was niet per se goed in sparen; alles wat ik verdiende maakte ik weer snel op aan leuke dingen. Toen ik door een knieblessure moest stoppen met de dansacademie, ging ik op mijn twintigste aan de slag bij Postbank zakelijk, het huidige ING. Daar kreeg ik een opleidingstraject bij, waarna ik aan het werk kon als financieel adviseur. Dat heb ik overal en nergens gedaan, in binnen- en buitenland op financiële afdelingen. Bij TomTom mocht ik financiële processen beschrijven, en hoe die gelinkt zijn met marketing en sales. Dat was voor mij het punt waarop ‘ik ben toevallig de financiële wereld ingerold’ veranderde naar ‘hee, dit vind ik heel gaaf om te doen.’ Ik ben niet zozeer dol op cijfers, maar vind het leuke eraan de vertaling ervan. Wat zeggen die cijfers? Wat betekent het nou?”

Begrafenisondernemer of belastingadviseur

“In de corporate wereld is het heel moeilijk om dingen te veranderen. Ik wilde sneller beslissingen kunnen maken en meer vrijheid, onder meer om te kunnen reizen. De drang naar vrijheid om mijn uren zelf in te delen werd nog sterker toen mijn zoon werd geboren. Hij ging veertig uur per week naar de kinderopvang, en ik was alleen maar aan het haasten en sjezen van huis naar kantoor en andersom. Dit was niet het leven wat ik wilde. Voor mezelf beginnen was de oplossing. Ik vroeg me af: waar valt geld in te verdienen? En wat kan ik? Toen bedacht ik dat er twee dingen zeker zijn in het leven: de dood en belastingen. Of ik word begrafenisondernemer, of belastingadviseur. Zo simpel stond ik erin. Door mijn kennis en expertise werd het, logischerwijs, belastingadviseur.”

Geldproblemen

Doordat ik wist dat in de financiële wereld geld te verdienen valt, en ik, als het nodig zou zijn, makkelijk snel ergens anders aan de slag zou kunnen, stond ik er heel relaxed in toen ik m’n eigen bedrijf begon. Toen ik jaren daarvoor in Australië woonde, had ik af en toe echt geldproblemen. Dan had ik nog geen honderd dollar op m’n bankrekening, geen plek om te slapen en geen werk. Daar werd ik heel creatief van. Ik liep het eerste het beste hostel binnen en vroeg of ik er een paar uur per week kon helpen in ruil voor een kamer. Dat kon. Ik vroeg 5 dollar per persoon aan mensen die gezamenlijk wilden eten. Dan deed ik slim inkopen en kookte ik, zodat we genoeg eten hadden, en ik niets hoefde in te leggen. Zo kwam ik erachter: als er geld gemaakt moet worden, kan ik dat.”

House of Tax

“Ik weet nog dat iemand een enorme boete had gekregen van de Belastingdienst omdat ze financieel advies van iemand op Facebook had opgevolgd. Hierop besloot ik samen met de belastingadviseur met wie ik samenwerk: dat kan echt niet, we moeten ondernemers die weinig van geld af weten helpen om dit soort situaties te voorkomen. En zo begonnen we in 2013 House of Tax, met workshops en webinars. Dat was en is zo gaaf, want als boekhouder krijg je achteraf te zien wat er is gebeurd, maar in ons bedrijf krijgen we mensen vooraf te spreken. Je hoort hun verhalen en kunt tips geven waarmee ze tijd of geld kunnen besparen. Vaak denken mensen dat het heel moeilijk is om je administratie op orde te hebben, maar wij laten meteen zien dat dat niet het geval is. We maken het leuk, werken in kleine stapjes naar de ‘harde belastingregels’ toe en zorgen er eerst voor dat iemands bedrijf gezond is. Zo krijgen mensen rust in hun hoofd, waarna we een financieel plan maken en zij kunnen gaan doen waarvoor ze zijn gaan ondernemen.”

Groen, oranje en rood

“Veel ondernemers werken zich helemaal kapot, die maken zo 100 uur per week. Voor een paar maanden is dat prima, maar dat moet niet te lang duren. Want negen van de tien keer zijn mensen gaan ondernemen om meer vrijheid te hebben. Maar als je alleen maar werkt, wanneer ga je dan van die vrijheid genieten? Mijn tip aan ondernemers, maar eigenlijk aan iedereen die slimmer met z’n geld wil omgaan, is: maak het inzichtelijk. Zorg er als ondernemer voor dat je weet welke activiteit je wat oplevert. Is dat geld, prospect of tijd? Als je dat weet, kun je je bedrijf echt tot een succes maken. En voor de niet-ondernemers: pak je bankafschriften van de afgelopen drie maanden en neem een groene, oranje en rode stift. Markeer alles wat noodzakelijk is, zoals huur en je energierekening, groen. Alles wat je niet echt nodig hebt zoals een sportschool- of netflix abonnement kleur je oranje, en rood wordt alles wat compleet onnodig is, zoals een dubbele reisverzekering of een abonnement dat je nooit gebruikt. Zo krijg je heel snel inzichtelijk waar je geld naartoe gaat, en waar je geld laat liggen.”

Flow Your Money

“Flow is een heel mooie vervolgstap op de oefening met de drie stiften. Door je geld te verdelen over potjes, dwing je jezelf om met budgetten te werken. Want hoeveel wil of kan je ergens aan uitgeven? Ik vind Flow ontzettend fijn omdat het een heleboel automatiseert, waardoor je het overzicht houdt. En, ik heb een rekening waar ik altijd een bepaald maximumbedrag op wil hebben staan, want dat is precies het geld voor twee maanden aan vaste lasten. Bij Flow kun je dus instellen dat een potje wordt aangevuld tot dat bedrag dat ik in mijn hoofd heb, en alles erboven gaat vervolgens naar mijn beleggingsrekening. Daar was ik exact naar op zoek.”

Kinderbijslag beleggen

“Ik ben iemand die graag geld voor zich laat werken. Want als je geld hebt, kun je daar nog meer geld mee verdienen, zowel actief als passief. Vroeger kreeg je rente op je spaarrekening, en tegenwoordig kun je op een zelfde soort manier rente krijgen als je je crypto’s voor een bepaalde tijd vastzet. Daarnaast beleg ik in dividendaandelen, indexfondsen en in vastgoed. Ik vind het belangrijk om niet al mijn eieren in één mandje te stoppen, maar mijn geld te spreiden. Het geeft me rust. Mijn zoon van elf begint ook interesse te krijgen in beleggen. Van zijn kinderbijslag mag hij, samen met mij, aandelen kopen. Hij heeft een aandeel van Roblox gekocht, en zit ook in Disney. Ik denk dat het heel leerzaam voor hem is, en probeer hem bij te brengen dat dit echt iets voor de lange termijn is.”

Gelddroom

“Mijn vriend en ik willen op de langere termijn helemaal financieel vrij leven. Zo rond 2045 willen we met pensioen kunnen. Het lijkt ons geweldig om van cruiseschip naar cruiseschip te gaan, en zo veel van de wereld te zien, met het comfort van een goed bed, restaurant, entertainment en artsen aan boord. Daarnaast willen we dan een klein appartementje in Spanje kopen, waar we tussendoor kunnen verblijven. Ik ben heel gericht met die grote gelddroom bezig. De eerste stap daarin is dat we onze vaste lasten volledig uit passief inkomen willen halen. Dus de hypotheek, verzekeringen, gas/water/licht en gemeentebelastingen. Op dit moment halen we 1000 euro per jaar uit passief inkomen, en als het goed is kunnen we in 2025 al onze vaste lasten daaruit betalen. Dat geeft denk ik heel veel rust, en dan werk je echt voor de leuke dingen in je leven. Om kleding te kopen, voor restaurantbezoek of om op vakantie te gaan.”

Passief inkomen

“Ik haal passief inkomen uit dividend, crypto earnings die ik krijg als ik m’n crypto’s voor een tijd vastzet, en uit investeringen in hypotheken. Dat werkt zo: ondernemers willen soms een pand kopen en verbouwen tot appartementen. De hypotheek halen ze dan niet bij de bank, maar bij investeerders, zoals ik. Als investeerder geef je dus een smak geld - dat kan trouwens al vanaf 250 euro - en iedere maand krijg je dan een bedrag op je rekening gestort. Dat is dus één keer geld inleggen, en er daarna de vruchten van plukken. Zo heb ik nog meer trucjes die me geld opleveren: ik heb een cryptocreditcard, waarbij je wat crypto terugkrijgt wanneer je geld uitgeeft. Die zet ik dan vast, en daar krijg ik weer rente op. Die rente investeer ik weer, waardoor je een soort sneeuwbaleffect krijgt. Daarnaast gebruik ik een webbrowser, en daarvoor in de plaats ontvang ik punten, die weer kunnen worden omgezet in cryptomunten. Ik ben dol op dit soort handigheidjes. Je moet het even goed uitzoeken en instellen, maar daarna levert het je zowel gemak als geld op. Eigenlijk net als bij Flow. Je moet er even de tijd voor nemen, maar daarna is het alle moeite dubbel en dwars waard.”