Femke Hogema, de oprichter van Profit First Nederland

Femke Hogema is oprichter van Profit First Nederland en maakt als trainer, auteur en spreker financiën leuk en toegankelijk. Ze is ervan overtuigd dat grip hebben op je geld dé weg is naar succes.

Positieve associatie

“Ik heb geld altijd interessant en leuk gevonden. Als kind was ik al druk bezig met mijn zakgeld en kleedgeld: hoeveel ik precies had, hoe lang ik ermee moest doen en wat ik ervan kon kopen hield ik bij in een kasboek. En iedere zondag telde en sorteerde mijn vader het geld dat hij had verdiend met het handelen in tweedehands fietsen. Ik vond dat magisch, hoe hij z’n geld zat te tellen. Daar spatte plezier en trots vanaf, en dat maakte indruk op mij. Zo heb ik al vroeg een positieve associatie met geld gekregen.”

Maatstaf van succes

“De drang om uit het leven te halen wat erin zit en succesvol te zijn is voor mij heel sterk, met geld als meetbare maatstaf van succes. En het is onontkoombaar. Ik zie veel ondernemers die denken: ik moet doen waar ik goed in ben, dan volgt het geld vanzelf wel. Ze vinden bezig zijn met financiën stom, en steken hun kop op dat vlak in het zand. Daar komt veel ellende uit voort: bedrijven die tijd en geld opslokken, maar niets opbrengen. Zodat mensen op de zak van hun partner moeten leven. Je kunt wel zeggen dat jouw business niet om geld draait, de keiharde realiteit is dat het wel om geld draait. Om succesvol te zijn zul je je geldzaken goed moeten managen.”

Profit First

“De eerste keer dat ik las over Profit First, dacht ik: holy cow, hier moet ik wat mee! Het is namelijk zo’n vernieuwende manier van geld managen. Het ouderwetse denken over zakelijk geld was zo ongeveer: je moet je boekhouding snappen en je jaarrekening lezen. Maar Profit First zegt: dat hoeft niet, ondernemers doen dat helemaal niet. We moeten de mensen niet dwingen in een geldsysteem, maar we moeten het systeem aan laten sluiten bij menselijk gedrag. Profit First maakt financiën regelen zo makkelijk mogelijk voor ondernemers, door middel van vier verschillende potjes: winst, salaris, belasting en kosten. Vanwege dat potjessysteem past Profit First ook zo goed bij Flow.”

Typen van bank rekeningen

Feedback

“Het inkomen dat je als ondernemer ontvangt, verdeel je over vier potjes. Dat doe je op basis van weloverwogen percentages. Van tevoren denk je na: hoeveel procent winst wil ik maken? Hoeveel salaris wil ik mezelf geven? Wat moet ik betalen aan belasting? En hoeveel kosten maak ik? Als dan blijkt dat die potjes niet toereikend zijn om alles te betalen, dan heb je feedback. Daarmee kun je je bedrijf nog succesvoller maken. Klopt m’n verkoopprijs? En m’n kostenplaatje? Wat moet ik doen om wel uit te komen? Of om meer winst te maken? Van dat soort vragen word ik dolenthousiast. En dat is hoe Profit First Professionals ondernemers helpen met hun bedrijf.”

Deurwaarders

“Als je je geld keurig verdeelt over je vier potjes, hoef je nooit wakker te liggen van de vraag: hoeveel moet ik betalen aan btw of inkomstenbelasting? Heb ik wel genoeg? Ik heb ondernemers gezien die 80.000 euro omzet draaiden en dachten dat ze wel een auto van 50.000 euro konden betalen. Totdat de belastingen moesten worden betaald, en bleek dat ze niet genoeg geld hadden. Of ondernemers die steeds zeggen: volgende maand gaan we een grote klapper maken, dan zijn alle geldproblemen opgelost. Dat houden ze jaren vol, tot er deurwaarders langskomen. Ik heb het allemaal gezien. En het is echt makkelijk te voorkomen.”

Tien procent (10%)

“Al zolang mijn kinderen zakgeld krijgen, heb ik er bij ze ingeprent dat negentig procent (90%) van hun zakgeld bedoeld is om uit te geven, of te sparen voor iets groots, en tien procent (10%) gaat in de kluis (een aparte spaarpot) voor later. Deze methode komt uit het boek The Richest Man in Babylon, waar allemaal geldregels in staan. Zo ook de regel om tien procent opzij te zetten om later te investeren: ‘10 percent is yours to keep’. Bijvoorbeeld door te beleggen of een bedrijf te beginnen. Deze geldgewoonte wil ik mijn kinderen meegeven, want als je je hele leven tien procent (10%) opzij zet, heb je altijd een bepaalde mate van financiële vrijheid.”

Bitcoin

“Een tijdje terug heb ik mijn oudste uitgelegd wat Bitcoin is: digitaal en risicovol geld, dat een stuk meer, maar ook minder waard kan worden. Na lang nadenken heeft hij toen tien euro van zijn kluisgeld omgezet in Bitcoin. Ik geloof er heel erg in dat je soms dingen moet proberen. Natuurlijk wel binnen bepaalde grenzen. Daarom is tien euro een prima begin. Misschien wordt een volgende stap wel een beleggingsrekening, om spelenderwijs te leren over wat beleggen is.”

Gemak

“Ik heb een BV, een holding en een eenmanszaak. Flow gebruik ik nu al voor mijn holding, die heel overzichtelijk werkt met de vier potjes. Je kunt natuurlijk handmatig geld overmaken naar verschillende rekeningen, maar dat is best wel houtje-touwtje. Het mooie van Flow is dat je je potjes kunt automatiseren. Het gemak ervan vind ik prachtig, zo voorkom je dat je met je geld de mist ingaat. Binnenkort ga ik met mijn BV en eenmanszaak ook over op Flow.”

Profit First in de Flow app

Probleem oplossen

“Ik zal mijn kinderen nooit zomaar een smak geld geven, maar ik zal ook niet zeggen dat hetgeen ze willen niet kan omdat het ‘teveel geld kost’. Tijd kun je niet maken, maar geld wel. Geld maken is een kwestie van problemen oplossen. Zo hebben mijn kinderen, met wat hulp van mij, vorige kerst oude kerstbomen van buurtbewoners opgehaald, tegen een kleine vergoeding. Ze hebben er 35 euro mee verdiend. Zo wil ik mijn kinderen meegeven dat geld verdienen in essentie gaat over waarde leveren door een probleem op te lossen voor een ander.”

Brandstof

“Mijn tip: probeer geld te omarmen. Realiseer je dat we allemaal iedere dag geld nodig hebben. Met gedachten als ‘het draait in het leven niet om geld’ en ‘geld maakt niet gelukkig’ doe je jezelf tekort. Je komt veel verder als je geld heel neutraal gaat zien. Maar daarvoor moet je het eerst kunnen omarmen. Geld is een soort brandstof die we nodig hebben om de machine - je bedrijf of je leven - te laten draaien.”