Tom is Flows eerste stagiair en mag al meteen veel doen: van het helpen opzetten van een forecasting tot het maken van de investor reporting. Hij roeide vroeger op topniveau, is vastbesloten om in zijn werk impact te maken en wil zijn kinderen later een sterke financiële basis meegeven.

Stagiair

“Ik werk nu vijf maanden bij Flow als stagiair en houd me bezig met business development, project management en finance management. Ik help Flow met het opzetten van een forecastingproces van de kosten en opbrengsten, doe een deel van de investor reporting en ik heb een overzicht gemaakt van neobanks die interessant kunnen zijn om een samenwerking mee aan te gaan. De vereisten daarvoor zijn dat het een bank in Europa moet zijn, met een bepaald minimum aan gebruikers, ze moeten iets doen met money automation en het is ook belangrijk dat ze inmiddels geld hebben opgehaald.”

Steuntje in de rug

“Als ik het goed heb, zitten in Nederland ruim 600.000 mensen problematisch in de schulden, en gaat een derde van alle volwassenen niet goed met z’n geld om. Voordat ik bij Flow stage liep, snapte ik niet goed hoe dat kon. Nu begrijp ik het beter: deze mensen hebben een steuntje in de rug nodig. Ik denk dat Flow dat steuntje kan zijn. Er zijn genoeg budgetapps, maar die geven inzicht achteraf. Met Flow kun je je geldgedrag echt veranderen. Je moet je uitgaven en inkomsten wel eerst goed op een rijtje hebben, en alles instellen in de app, maar daarna gaat het automatisch. En dat geeft rust.”

2 bachelors

“Ik zit in het laatste jaar van mijn 2 bachelors: international business and finance management en international business and entrepreneurship. Die opleidingen volg ik aan het Eurocollege, een privéschool met een eigen opleidingsstructuur. Het onderwijs is veel meer op de praktijk gericht dan bij andere bacheloropleidingen; je moet 3 stages doen. Flow is mijn eindstage, en ik ga hier ook mijn scriptie schrijven. De precieze onderzoeksvraag staat nog niet vast, maar het onderwerp is embedded finance: financiële software die in andere software kan worden geïntegreerd, zoals bij een bank.”

Roeien

“Een paar jaar geleden trainde ik 5 à 6 keer per week als wedstrijdroeier. De combinatie van kracht, balans en willen winnen heeft me altijd getrokken in de roeisport. Maar op een gegeven moment dacht ik: als ik me focus op studeren, heb ik een veel beter toekomstperspectief dan als ik zo’n groot deel van m’n tijd in roeien steek. Toen ben ik van de een op andere dag helemaal gestopt. Maar na een jaar of 2 leek het me toch wel leuk om weer te beginnen. Niet op topniveau, maar voor het sociale aspect en omdat het gewoon gezond is om te sporten. Ik coach nu ook 1 roeier, en dat vind ik tof omdat daar leiderschap skills bij komen kijken. Dat kan ik weer gebruiken in mijn werkende leven.”

Studieschuld

“Geld is belangrijk voor mij omdat ik ben opgegroeid in wat ik beschouw als een laag-middenklasse eenoudergezin. Ik ben heel dankbaar voor wat mijn moeder mij heeft kunnen bieden, maar als ik ooit zelf kinderen krijg, hoop ik ze een sterkere financiële basis mee te kunnen geven. Als ik afstudeer, zal mijn studieschuld meer dan 50 duizend euro zijn. Dat is best veel geld, maar ik heb geen spijt van mijn lening. Door die lening aan te gaan heb ik me kunnen ontwikkelen, en heb ik straks diploma’s waar ik heel veel mee kan. En, supergoed nieuws: bij Flow hebben ze me een baan aangeboden voor als ik straks klaar ben met studeren!”

Impact maken

“Veel mensen gaan naar hun werk en doen precies wat ze moeten doen, maar ik wil écht impact maken. Innovatie en business interesseren mij enorm en het lijkt me mooi om iets te creëren of ergens aan bij te dragen dat langer bestaat dan ik zelf. Een tijdje geleden interviewde ik een ondernemer die in haar bedrijf van 1 naar 100 medewerkers opschaalde in hele korte tijd. Ze werkte er inmiddels zelf niet meer, maar haar bedrijf bleef groeien omdat ze het zo goed had opgezet. Uit zo’n voorbeeld haal ik heel veel inspiratie.”

Klein bedrijf

“Iemand vertelde me eens dat als je bij een corporate werkt, 50% van je werk niet gebruikt wordt. Ik weet niet of het waar is, maar ik merk wel dat dit bij een klein, jong bedrijf als Flow heel anders is. Als stagiair maak ik van alles van heel dichtbij mee; ik kan makkelijk in gesprek komen met een van de founders, en als ik iets interessants te melden heb, dan nemen ze ook echt de tijd om te luisteren. Ik krijg van alles mee over de strategie, ik werk nauw samen met seniors en leer zo heel veel.”