Volgens hoofd partnerships Ronald kan Flow pas echt een succes worden met de juiste samenwerkingen. En daar gaat hij dus voor zorgen. Daarnaast is Ronald het liefste te vinden in zijn tuin van 1600 vierkante meter: aan het tuinieren, volleybal spelend met z’n gezin of achter de barbecue met een groot stuk verse zalm erop.

Grip op geld

“Eind 2020 ben ik als een van de eersten het Flow-team komen versterken. Ik werkte destijds als zzp’er, en was voornamelijk bezig met sales en partnerships. Daan en ik raakten aan de praat via LinkedIn, en ik was meteen enthousiast over Flow omdat zij heel handig gebruik maakten, en maken, van open banking en open finance. Daarbij vind ik het heel gaaf dat Flow mensen echt kan helpen grip op hun geld te krijgen. En dat is volgens mij hard nodig, want financiële stress is een van de grootste wakkerhouders in de wereld. Toen Daan zich afvroeg of er partners te vinden zijn die met Flow willen samenwerken, wilde ik daar wel mee aan de slag. Ik begon met een dag in de week, en we spraken af: als het bevalt, kunnen we het altijd uitbouwen. Nou, dat laatste is dus gebeurd.”

Samenwerkingen

“Ook al ben je een jonge fintech met een heel mooi product, je zult een connectie moeten maken met de bestaande wereld. Flow kan alleen een succes worden door samenwerkingen aan te gaan, daar ben ik van overtuigd. Want via een partner kun je in één keer toegang krijgen tot een grote klantengroep. We hebben nu natuurlijk al partnerships met bijvoorbeeld Meesman, Snelstart en Profit First. Daar moeten nog meer samenwerkingen bij gaan komen. Want dat is dé manier om te gaan verdienen aan Flow. Een van onze investeerders gaf ons mee: het is best moeilijk om consumenten te laten betalen voor een product als Flow, omdat de app voor hen een extraatje is, een vitamine. Maar voor zzp’ers en ondernemers is Flow meer een medicin. Zij zijn iets gaan doen waar ze goed in zijn, maar hun eigen financiën regelen valt daar bijna nooit onder. Die kunnen dus best een beetje hulp gebruiken, en zijn vaak ook bereid om daarvoor te betalen.”

Playground

“Ik heb een tuin van 1600 vierkante meter, die ik ook wel onze playground noem. Er staat een tafeltennistafel voor de kinderen en er hangt een volleybalnet; bijna iedere avond spelen we een potje volleybal met het gezin. Verder hebben we een boksbal en een zwembad. Dat laatste klinkt wat decadent, maar het valt wel mee hoor. Het is zo’n opbouwding, waar ik twee keer per jaar een halve dag mee bezig ben om zelf op en af te bouwen. De tuin staat verder vol met bloemen en planten, die ik allemaal zelf onderhoud. We hebben nu een hele rij zonnebloemen staan van 2,5 meter hoog, en in het voorjaar heb ik een tulpenveldje. Met buren wissel ik stekjes en zaadjes uit, dus ik haal nauwelijks nog wat bij het tuincentrum. Als ik thuis werk vind ik het heerlijk om achter m’n laptop zitten af te wisselen met eventjes wat onkruid weghalen, water geven of iets anders in de tuin doen. Dat is bijna meditatief. En dan kan ik daarna weer met nieuwe energie aan de slag.

De oudste

“Ik ben de oudste van het Flow-team maar voel me niet oud hoor. Ik vind het heel mooi om met allemaal jonge mensen te werken, daar krijg ik veel energie van. We zijn met z’n allen een soort reis aangegaan, waarbij we niet helemaal weten hoe die gaat verlopen. Dat maakt het avontuurlijk en superleuk.”

Verbinder

“Omdat ik veel ervaring in de beleggingswereld heb, kon ik Flow ook helpen met het ophalen van geld bij investeerders. Bij de laatste fundingronde heb ik samen met Daan bij bijna ieder gesprek gezeten. Mijn kracht is denk ik dat ik niet zo formeel ben. Van nature lijken meetings over investeringen en beleggingen erg zakelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat de relationele factor veel belangrijker is dan iedereen denkt. Een leuke anekdote of goed getimede grap kan zo’n gesprek wat lucht geven, en dat praat een stuk fijner. Ik ben er goed in om de juiste balans in zo’n gesprek te brengen, en zie mezelf als een soort verbinder. En soms kan ik ook tegen Daan, die altijd heel enthousiast z’n verhaal doet, zeggen: nu moet je even je mond houden om te horen wat de agenda van deze investeerder is. En dat vindt Daan dan ook helemaal prima.”

Hardlopen

“Daan, Niels en ik gingen in de begintijd van Flow regelmatig samen hardlopen. We huurden destijds één keer per week een kantoortje vlakbij het Amsterdamse Bos, en dan gingen we om een uur of vijf een rondje door het bos. Nu we kantoor houden in de Houthavens doen we het een stuk minder; de omgeving is er wat minder geschikt voor. Maar als we in het buitenland zijn, gaan we ook altijd even een eindje rennen. Zo deden we een rondje Regent Park in Londen en liepen we in Sofia door een park middenin de stad. Je ervaart een stad dan ineens zo anders! En het is altijd een mooi gespreksonderwerp met investeerders, klanten of partners.”