Mark is Head of Engineering bij Flow, en vergelijkt zijn werk met een aannemer die een plan maakt voor het bouwen van een huis. Hij gaat spaarzaam met z’n geld om, heeft een hekel aan boerenkool en vindt het geweldig dat Flow een hoger doel nastreeft.

Aannemer

“Een software product als Flow moet je zien als een huis: als het er eenmaal is, moet je onderhoud plegen om het in goede staat te houden, en soms wil je iets veranderen of uitbreiden. Als we bij Flow een bug oplossen, kun je dat zien als het repareren van je dakgoot, en als we een nieuwe feature lanceren, is dat zoiets als het maken van een aanbouw. Ik werk als head of engineering, en je kunt m’n rol vergelijken met die van een aannemer. Ik moet ervoor zorgen dat Flow als software product organisatorisch gezien in goede banen loopt, en dat we continu de juiste keuzes maken. Hierbij moeten we zaken goed tegen elkaar afwegen: kosten versus baten, korte tegenover lange termijn. We moeten een goed en stabiel werkend product hebben, en daar heb ik een belangrijke rol in. Ik ben bezig met operationele zaken, en tegelijkertijd denk ik mee over de strategische stappen die we moeten nemen. Dat maakt het heel gevarieerd en leuk.”

Ondernemend

“Bij mijn vorige werk had ik zo’n 1500 collega’s. Het was heel tof en leerzaam, maar in een kleinere organisatie gedij ik toch beter. Je kent elkaar heel goed en weet precies wat er speelt. Bij Flow merk je heel sterk dat er mensen werken die een heel ondernemend karakter hebben. Dat werkt aanstekelijk, en dan zijn het ook nog echt gezellige, vriendelijke mensen. Er is geen hiërarchie, iedereen gaat gelijkwaardig en familiair met elkaar om, en we krijgen de vrijheid om veel vanuit huis te werken. Dat is voor mij ook wel een voorwaarde, omdat ik anderhalf uur moet reizen, en ook graag tijd met mijn kinderen doorbreng na een werkdag. Iedere dinsdag ben ik wel op kantoor, met zo goed als het hele Flow team. Dat zijn altijd drukke, leuke dagen vol meetings en gesprekken.”

Calisthenics

“Voordat corona uitbrak zat ik bij een sportschool waar ik krachttraining deed met een klein groepje mensen. Helaas overleefde de sportschool de pandemie niet, dus toen ben ik uit pure noodzaak thuis gaan trainen. Voor veel mensen werkt dat niet, maar bij mij gaat het juist extreem goed. Ik doe calisthenics, dat is trainen met hulp van je eigen lichaamsgewicht. Het enige wat ik aan materiaal heb zijn twee ringen, die aan het plafond van mijn werkkamer hangen. Als de kinderen op bed liggen, doe ik mijn sportkleren aan en ga ik even aan de bak. Ik vind het super om mijn voortgang te zien. Of ik gespierder ben geworden? Haha, dat weet ik niet, maar wel sterker.”

Spaarzaam

“Over het algemeen ben ik vrij spaarzaam als het om mijn geld gaat, maar ik ben ook weer niet het type dat overal spreadsheets voor heeft, en precies weet wat waar naartoe gaat. Als mijn salaris binnenkomt, gaat een deel naar mijn beleggingsrekening. Alles wat we na een maand overhouden op de betaalrekening, gaat naar ons spaarpotje. Voor veel mensen geldt dat wat er op de rekening staat, altijd opgaat. Bij ons is dat zeker niet het geval, we denken heel bewust na over onze uitgaven. Als onze auto het begeeft, staat er genoeg op onze spaarrekening om een nieuwe te kopen. Ik zie die rekening dan ook echt als een buffer voor onvoorziene kosten. Mijn beleggingsrekening is bedoeld als appeltje voor de dorst, voor later, als ik bijvoorbeeld wat eerder met pensioen wil.”

Vaatwasser

“De vaatwasser ruim ik zo efficiënt mogelijk in: messen bij de messen - alle scherpe kanten naar beneden - lepels bij de lepels, kleine glaasjes en grote glazen hebben hun eigen plekken en met borden is het net zo. Zo kan er zoveel mogelijk in, en vooral: het is superhandig bij het uitruimen. Als mijn vrouw de vaatwasser inruimt kan ik het nooit laten om ‘m daarna eventjes te reorganiseren volgens mijn ‘regels’.”

Onbezorgd genieten

“Het liefst geef ik geld uit aan ervaringen, zoals een uitje met vrienden of een vakantie met het gezin. Niet dat ik peperdure reizen maak, maar ik vind het belangrijk om op vakantie onbezorgd te kunnen genieten, zonder continu te checken hoeveel iets kost. We hebben met het gezin gereisd door onder meer Marokko en Montenegro. Met de auto door zo’n land, en dan van hotel naar Airbnb - alles gepland van tevoren, dat wel. Met z’n vijven wordt het al snel duur, maar dat weerhoudt me er niet van om bijvoorbeeld een paar keer echt lekker uit eten te gaan. Het mag best wat kosten als ik denk dat ik er een mooie ervaring voor terug krijg. Dat spaarzame laat ik dan even thuis.”

Boerenkool

“Mij maak je echt niet blij met Hollandse kost. Ik vind boerenkool gewoon het vieste dat er is. Die rookworst is prima, maar de rest; ik krijg het echt niet weg. En laat boerenkool nou net het lievelingskostje van mijn middelste zoon zijn. Op zijn verjaardag koos hij dat om te eten. Ik heb het toen toch nog maar eens geprobeerd, om het goede voorbeeld te geven. Dat was geen succes, ik was echt heel blij toen ik het eenmaal op had. Doe mij maar mediterraans eten, zoals Spaans of Italiaans.”

Hoger doel

“Flows missie om mensen te helpen hun financiële doelstellingen te halen is een heel belangrijke reden geweest voor mij om te solliciteren voor deze baan. Ik was echt op zoek naar een organisatie met een hoger doel. Daar is bij Flow wel sprake van. Als ik naar mezelf kijk weet ik dat ik in een luxe positie zit: ik heb altijd goede banen gehad, kan goed leven van wat er binnenkomt en hoef niet heel veel opzij te zetten om dingen te doen die ik graag wil. Ik vind het heel gaaf dat ik eraan kan bijdragen om dit ook voor anderen mogelijk te maken.”