Caroline is Full-stack Developer bij Flow, en vindt het allerleukste aan haar werk dat ze iets heel tastbaars maakt. Ze bouwde op haar tiende al een Harry Potter-fansite, heeft geregeld heimwee naar Engeland - waar ze 12 jaar woonde - en leefde een jaar lang heel sober om te sparen voor een huis.

Harry Potter-fansite

“Op mijn tiende heb ik een Harry Potter-fansite gemaakt met hulp van een soort handleiding voor het bouwen van websites. Daardoor leerde ik heel veel over html. Al snel ontdekte ik dat je veel interessantere dingen kon doen door niet precies de stappen te volgen, maar zelf code te schrijven. Eigenlijk heb ik het meeste geleerd door het gewoon te doen. Toen ik drie was had ik al een grote interesse in computers. Mijn vader had dat ook, dus hadden we altijd computers in huis, maar hij wist niet hoe je moest programmeren. Dat heb ik echt mezelf geleerd.”

Tastbaar

“Het leuke aan mijn werk vind ik dat ik iets heel tastbaars maak: de app die mensen gebruiken. In mijn vorige baan was ik alleen back-end developer, en dat werd saai. Ik verloor de connectie met het product. Als front-end developer ben je juist continu bezig met het product. Het is heel concreet; ik kan bij wijze van spreken aan mijn oma laten zien wat ik maak.”

Engeland

“Toen ik in de vijfde klas als keuzevak informatica koos, kwam ik erachter dat ik er best wel goed in was. Dan ga je het natuurlijk ook nog leuker vinden. Tegelijkertijd hield ik enorm van de Engelse taal, maar ik wilde geen Engels studeren. Als een soort compromis besloot ik informatica te gaan studeren in het Engelse Sheffield. Het laatste jaar van mijn opleiding kreeg ik een baan aangeboden, en toen ontmoette ik ook mijn man. Al met al heb ik 12 jaar in Engeland gewoond. Het is zo’n prachtig land, met ontzettend vriendelijke mensen - soms zijn ze wel iets té beleefd, zeker vergeleken met de Nederlandse directheid. Toch wilden we naar Nederland verhuizen, want in Engeland ging in een paar jaar tijd ongeveer alles achteruit: de gezondheidszorg, het onderwijs, en de armoede is juist toegenomen. De Brexit was de druppel, toen zijn we verhuisplannen gaan maken.”

Heimwee

“Mijn man, dochter en ik wonen nu twee jaar in Hoorn, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. We hebben een goede keuze gemaakt, maar ik heb nog wel een beetje heimwee naar Engeland. Hier wonen we in een lelijk jaren 80-huis, daar hadden we een prachtig appartement uit 1890, met hoge plafonds en de originele haarden er nog in. Vanuit ons huis had je geweldig uitzicht over de heide, ik keek er zo vanuit mijn werkkamer op uit. Voor mijn dertigste verjaardag heeft mijn man van precies dat uitzicht een schilderij laten maken. Echt een super cadeau. Verder mis ik de pasteitjes met varkensvlees, de scones met clotted cream en natuurlijk de thee. Hier in Nederland drinken we alleen écht Engelse thee.”

Persoonlijk

“Ik zou nooit meer een baan bij een multinational willen. De charme van werken bij een start-up is dat je bij heel veel dingen tegelijk wordt betrokken: bij Flow werkt het product team bijvoorbeeld samen met de designers en het marketingteam. Ook leuk is dat als je met elkaar luncht, je met het hele bedrijf - van office manager en developer tot de founders - aan tafel zit. De lijntjes zijn kort, en zo kun je meer impact maken dan bij een groot bedrijf. En ieders e-mailadres bevat alleen de voornaam. Super persoonlijk, dat is toch geinig?”

Geldsysteem

“Ik ging altijd een beetje laks met mijn geld om, en daar kwam verandering in toen we besloten naar Nederland te verhuizen. Ik wist: zo’n internationale verhuizing is niet goedkoop, dus toen zijn we zuiniger gaan leven en meer gaan sparen. Eenmaal in Nederland gingen mijn man en ik bij dezelfde werkgever aan de slag, en die betaalde niet maandelijks, maar per vier weken. Dat bracht ons hele geldsysteem in de war, dat gestoeld was op een maand lang met ons salaris doen. Toen ben ik de methode van Ernst Jan Pfauth gaan toepassen, en die is vergelijkbaar met die van Flow: je geld verdelen over verschillende potjes, met duidelijke doelen. In het begin was het wennen: de eerste twee weken was het steeds feest en daarna was het kijken wat we nog in de kast hadden liggen aan voorraad, om de vier weken rond te maken. Maar we werden er beter in en hebben zelfs een jaar lang heel sober geleefd om genoeg geld te sparen voor het kopen van een huis. Nu dat is gelukt, kunnen we weer meer uitgeven aan leuke dingen.”

Flow

“Ik weet zeker dat er veel mensen zijn zoals ik, die redelijk chaotisch ingesteld zijn, en dus ook weinig overzicht over hun geld hebben. Ik geloof er echt in dat Flow de oplossing biedt voor die mensen. Door het bouwen van je eigen geldsysteem met de Flow app, word je je bewuster van waar je geld heen gaat, krijg je financiën op orde en maakt de chaos plaats voor overzicht. Er zijn genoeg van die budget apps waarmee je wel achteraf inzicht krijgt in hoe je je geld hebt uitgegeven, maar met Flow verander je echt je geldgedrag in de toekomst. Ik weet, doordat mijn geld naar allerlei potjes met elk hun eigen doel gaat, altijd of ik wel of geen ijsje kan halen als ik in de stad ben. Dat vind ik superfijn.”

Spelotheek

“Na het lezen van het boek van Marie Kondo kreeg ik veel minder behoefte om nieuwe spullen te kopen. Dat gaat overigens samen met de wil om rekening te houden met het klimaat. Sinds we in Nederland wonen hebben we geen auto, maar doen we alles met de fiets of het ov. Voor onze dochter hadden we vroeger wasbare luiers, en ik koop voor haar geen speelgoed, maar leen het bij de spelotheek. Dat is toch zo’n uitvinding! Steeds als we daar iets moois lenen, worden mijn dochter en ik zo blij, dat ik iets terug wilde doen. Om de zaterdag werk ik er daarom als vrijwilliger. Ik ben vooral bezig met het in- en uitscannen en tellen van speelgoed. Dus als mensen een bak vol Playmobil terugbrengen, moet ik checken of alles er wel in zit. Je kunt je voorstellen dat die Playmobil geen favoriet is onder de vrijwilligers, haha.”