Benjamin de Jager (32) is programmeur en oprichter van de videochat Mibo. Hij verdeelt z’n geld over 14 potjes, gebruikt Flow omdat het hem een gevoel van controle geeft en wil ooit nog z’n eigen tiny house bouwen.

Fijn gevoel

“Tot drie jaar geleden wist ik niet precies hoeveel geld er binnen kwam en eruit ging. Maar toen ik ineens een grote som geld moest betalen aan het eigen risico van mijn zorgverzekering en ik ook nog een rekening van 500 euro aan gemeentebelastingen ontving, merkte ik dat ik me daar niet relaxed bij voelde. Ik had toen wel zo’n 1500 euro op m’n spaarrekening staan, maar vond het niet fijn om daar in een keer zoveel van te moeten opmaken. In een Excelsheet heb ik toen al mijn kosten in kaart gebracht. Ik zocht bijvoorbeeld uit hoeveel ik jaarlijks aan gemeentebelastingen moet betalen, deelde dat door 12, en maakte dat bedrag daarna steeds maandelijks over naar mijn belastingpotje. Hierdoor kreeg ik overzicht over mijn geldzaken, en dat gaf meteen een fijn gevoel.”

Trial and error

“Niet lang daarna ben ik Flow gaan gebruiken, en sindsdien heb ik veel meer controle over alles. Ik heb bij Flow 14 potjes, van belastingen, beleggingen en sporten, tot wonen en plezier. Van m’n plezierpotje doe ik alles voor m’n lol dat niet in een ander potje past, zoals een biertje drinken of karten. Hoeveel er in ieder potje gaat, dat is nog steeds trial and error. Ik heb alles tot op de cent verdeeld over m’n potjes, dus als ik ergens niet uitkom met m’n geld - meestal is dat m’n boodschappen- of plezierpotje - dan moet ik creatief zijn met de restanten van andere potjes.”

Uitdaging

“Ik heb m’n uitgavenpatroon helemaal gefinetuned naar mijn huidige manier van leven. Dat wil zeggen: in coronatijd, met weinig uitstapjes, feestjes, dat soort dingen. Straks als we weer meer kunnen, zal ik mijn potjes weer omgooien. Ik wil graag genoeg geld hebben om dat biertje te bestellen, en naar dat festival gaan. Dus die uitdaging ga ik graag aan, wanneer de wereld weer open gaat.”

Duurder in je eentje

“Sinds drie jaar woon ik echt op mezelf. Ik ben vanuit het huis van m’n ouders direct gaan samenwonen, maar toen m’n relatie uit ging, woonde ik voor het eerst alleen. Toen kwam ik erachter dat het leven echt een stuk duurder is in je eentje. De vaste lasten, zoals boodschappen, huur, verzekeringen en kosten voor de auto, deelden we allemaal, naar verhouding van onze salarissen. Destijds spaarde ik rustig 500 euro in de maand, maar nu is dat wel anders.”

Mibo

“Ik heb lange tijd als programmeur gewerkt in vaste dienst bij Q42, een bedrijf dat onder andere apps maakt voor PostNL en het Rijksmuseum. De laatste drie jaar daar maakte ik commerciële games en toen corona uitbrak kwam ik op het idee voor Mibo: een omgeving waarin je online kunt borrelen met vrienden of collega’s. Je bent in een 3D-omgeving, hoort stemmen en ziet groepjes mensen staan waarbij je kunt aanhaken, of je loopt door naar de volgende om mee te kletsen - net als in het echt. Je kijkt zoals in een shooter game, echt vanuit jezelf, en je bepaalt ook zelf waar je aandacht naar uitgaat.”

Zelfstandig ondernemer

“Mibo heb ik opgestart met hulp van Q42, maar ik run het nu als zelfstandig ondernemer. We hebben inmiddels al 7 man in dienst, dus dat is best snel gegaan. Om eigenaar van het bedrijf te worden moesten mijn compagnon en ik een hoop geld inleggen. Ik heb daarvoor geld geleend van vrienden en familie. Dat klinkt misschien niet zo fijn, maar ik heb alles goed afgedekt en geregeld: ik betaal rente en los elke maand af. Dat ons bedrijf bestaansrecht heeft, daar geloof ik wel in: we hebben dit jaar een miljoen opgehaald bij een investeerder. Mocht Mibo toch geen succes blijken, dan vind ik heus wel weer snel ander werk als programmeur.”

Remote werken

“De reacties die we krijgen op Mibo zijn geweldig. Zo zei iemand laatst: ‘holy shit, dit voelde bijna net als in het echt.’ Remote teams waren er altijd al, maar door corona is nu heel goed duidelijk geworden waar die teams al mee worstelden: ondanks de afstand toch samen kunnen zijn. Ik weet zeker dat we ook na corona meer blijven thuiswerken. Met Mibo kunnen we daarom denk ik echt waarde toevoegen. We werken zelf ook remote: onlangs hebben we nog een Ier aangenomen, die volledig vanuit Ierland voor ons werkt.”

Kansen spreiden

“Ik ben niet bewust bezig met mijn pensioen, maar ik hoop dat ik op een gegeven moment een succesvol bedrijf heb dat ik later met winst kan verkopen. Ook beleg ik in meerdere crypto’s en ik heb verschillende aandelen. Zo probeer ik mijn kansen te spreiden. Ik geloof erin dat je zelf iets moet regelen voor je pensioen, ook als je in loondienst bent. Het huidige pensioenstelsel, daar kun je niet echt op rekenen, ben ik van mening. Het is daarom belangrijk om zelf je geld aan het werk te zetten.”

Vrijheid

“Ik houd altijd 2000 euro spaargeld paraat voor onverwachte kosten. Mijn grootste spaardoel daarnaast is een eigen tiny house. Het lijkt me een slimme investering, maar ik wil me ook weer niet teveel vastleggen. De mogelijkheid om een tijdje in een ander land te kunnen wonen en rond te reizen, wil ik open houden. Misschien wordt het daarom toch eerder een omgebouwde bus. Dat is een soort tiny house op wielen, het toppunt van vrijheid.”