Financieel gezond zijn (en blijven) betekent af en toe je financiële situatie opnieuw onder de loep nemen. Passen mijn uitgaven bij mijn huidige situatie? Zijn er kosten die niet meer zo relevant zijn? Geef ik geld uit aan dingen die nu veel goedkoper of anders kunnen? Kortom: tijd voor een evaluatie.

De beste eerste stap is om te starten met het onderdeel dat je goed kunt controleren: je uitgaven. Neem de laatste 3-6 maanden door, en analyseer alle uitgaven. Verdeel ze over de volgende categorieën:

 • Verplichte uitgaven (bedrijfsvesting, vervoer, website)
 • Gewenste uitgaven (eten buiten de deur, nieuwe laptop)
 • Toekomst / sparen (investeringen, trainingen, opleiding)

Ga voor alle uitgaven in deze categorieën na:

 1. Kan ik ze pauzeren?
 2. Kan ik ze reduceren?
 3. Kan ik ze elimineren?

Pas je uitgavenpatroon aan volgens je nieuwe plan.

Kan je bedrijf blijven groeien?

Daarnaast is het een goed idee om eerlijk na te denken over je bedrijf. Bekijk je zaken en ga na of je nog verbeteringen kunt doorvoeren, zodat je bedrijf kan blijven groeien. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Is mijn product of dienst sterk genoeg om hier de aankomende jaren een groot en steady inkomen mee te genereren? Moet ik mijn propositie veranderen, en/of een nieuwe dienst toevoegen?
 • Is mijn positionering onderscheidend genoeg om tijdens en na deze crisis leads te kunnen genereren?
 • Is mijn prijs nog goed? Te hoog, of te laag?
 • Is mijn bereik / netwerk groot genoeg?
 • Heb ik genoeg partnerships?
 • Is mijn skillset klaar om de aankomende jaren te winnen in mijn markt?

Analyseer wat jouw groei op lange termijn zou kunnen blokkeren of juist versnellen. Verwerk dit in een plan en ga er dit kwartaal mee aan de slag.