Femke Hogema’s vijfde boek Fundament van succes - van zzp naar miljoenenbedrijf is een handleiding voor ondernemers die een succesvol bedrijf willen bouwen. Flow sprak Femke over strategie, jezelf ontwikkelen en succesvolle ondernemers. Je moet je als mens blijven ontwikkelen, anders zal je bedrijf nooit groeien.

In Fundament van succes heb je allerlei kennis en modellen samengebracht tot een nieuw model. Is dit boek daarmee jouw meest complete boek?

“Ja, dat zie ik zeker zo. In mijn vorige boeken lag de nadruk steeds op een bepaald onderwerp. Bij Winstgevende plannen was dat winst, en bij Financiën voor zzp’ers was dat het op orde hebben van je financiën. Maar in Fundament van succes heb ik alles samengebracht wat ik de afgelopen tien jaar heb geleerd over het succesvol bouwen van een bedrijf. Er is namelijk heel veel kennis, maar die is versnipperd. En er zijn tig modellen, maar die beslaan allemaal een stukje van het hele verhaal. Het ene is meer gericht op strategie, het andere op leiderschap. Ik miste een allesomvattend model, waarmee je als ondernemer echt uit de voeten kan als je jouw bedrijf naar een hoger plan wil tillen. Dat model heb ik gemaakt, en daardoor vind ik mijn boek ook echt vernieuwend. Ik ben er dan ook heel trots op. Je laatste boek moet ook wel je beste boek zijn, denk ik. Want hoe meer je werkt en schrijft, hoe meer je leert en groeit.”

Je boek laat zien waar ondernemers aan moeten denken als ze met hun bedrijf verder willen groeien. Welk onderdeel zou je willen uitlichten?

“Een heel belangrijk punt vind ik dat je alleen maar kan groeien als je de tijd neemt om aan je bedrijf te werken. Je moet ieder kwartaal een dag of dagdeel inplannen om je strategie te bepalen en om die concreet te maken. Ik denk dat veel zzp’ers daar te weinig mee bezig zijn. Die werken keihard en gaan maar door. Maar als je alleen maar werkt, heb je geen tijd om groeistappen te zetten. Je moet af en toe stilstaan en met een helikopter-view bekijken: waar wil ik heen en hoe ga ik dat praktisch uitvoeren? Dat doe ik zelf ook: ieder kwartaal zitten mijn zakenpartner Sonja en ik een dagdeel bij elkaar om onze strategie voor de komende tijd te bepalen. En we zijn niet de enigen: mijn boek bevat interviews met vijftien succesvolle ondernemers en die doen stuk voor stuk hetzelfde.”

Waarom heb je die 15 ondernemers geïnterviewd, en wat hebben de gesprekken je opgeleverd?

“Ik wilde een aantal succesvolle ondernemers spreken, zodat mijn boek niet alleen zou leunen op mijn eigen verhaal. Zestien mensen weten toch meer dan één iemand. De ondernemers die ik sprak hebben bijna allemaal een miljoen omzet of meer en bestaan uit een mix van mannen en vrouwen. Ook heb ik gekeken naar verschillende sectoren, zoals dienstverlening, handel en productie. Zo sprak ik YouTuber Dylan Haegens en Pieter Pot-oprichter Jouri Schoemaker. Ik vroeg alle 15 ondernemers: wat maakt dat het sommige ondernemers wel en andere niet lukt om een miljoenenbedrijf neer te zetten? Hun antwoorden waren uiteenlopend, maar hadden een belangrijk ding gemeen: ze gingen allemaal over de ondernemer en niet over de onderneming. Wat je als ondernemer denkt en doet, dat is de onderscheidende factor voor succes.”

Was dat een eye-opener voor jou?

“Ik wist het al wel, maar vond het bijzonder om het zo unaniem bevestigd te krijgen. En als ik er dan nog iets verder op in mag gaan: het betekent dat je bedrijf nooit verder kan groeien dan hoever jij als mens groeit. De ondernemer is leidend, niet de onderneming. Je kunt wel kennis hebben over marketing, systemen en hoe je een team bouwt, maar het gaat erom hoe jij die kennis inzet en in de dagelijkse praktijk brengt. Het gaat over hoe je beslissingen neemt en waar je je aandacht op richt. Je moet je dus als mens blijven ontwikkelen, anders zal je bedrijf nooit groeien. Dat kan bijvoorbeeld met hulp van cursussen of door met een coach of psycholoog te praten om jezelf beter te leren kennen. En jezelf ontwikkelen kan alleen als je daar, tussen al het dagelijkse werk door, tijd voor inplant.”

Een van de ondernemers die je interviewde was Daan van Klinken, ceo van Flow. Heb je nog wat van hem opgestoken?

“Volgens Daan zijn adviseurs die het al hebben gemaakt, onmisbaar als je je bedrijf verder wil uitbouwen. Hij en Niels kwamen, nadat ze hun bedrijf startten, al snel in contact met iemand die twintig jaar bij de Volksbank had gewerkt en hun mentor wilde zijn. En het bleef niet bij haar; Flow werkt blijkbaar met meerdere adviseurs. Ik vind dat een heel goede concrete tip voor andere ondernemers. Zelf heb ik ook verschillende coaches gehad, vooral aan het begin van mijn zzp-carrière. En ik had zeker niet zonder gekund. Een coach ziet jouw blinde vlekken en geeft je de push om steeds weer een volgende stap te zetten.”

Daan en jij spraken ook over het laten financieren van een bedrijf door investeerders.

“Klopt, daar wist ik nog niet heel veel vanaf. Ik ging er bijvoorbeeld vanuit dat investeerders vooral naar winstgevendheid kijken, maar dat blijkt slechts één van de factoren te zijn. Je stelt, samen met jouw investeerders, bepaalde doelen en die moet je zien te halen. Een doel hoeft niet over geld te gaan, maar kan bijvoorbeeld zijn dat je een team hebt gebouwd of dat je een bepaald aantal gebruikers hebt.

Ik ben mijn bedrijf als zzp’er gestart en ben ieder jaar een beetje gegroeid. De mannen van Flow zijn hun idee gaan pitchen bij investeerders en hebben toen meteen genoeg geld opgehaald om een heel team te kunnen neerzetten. Als ik zelf nog een keer een nieuw bedrijf zou beginnen, dan zou ik het misschien ook wel zo aanpakken. Je kunt gewoonweg veel sneller groeien op deze manier. En het is vaak interessanter om een klein beetje van een grote taart te hebben, dan een klein gebakje voor jezelf alleen.”

Het terugkerende thema bij jou is winst. De ondertitel van je boek ‘van zzp naar miljoenenbedrijf’, doet vermoeden dat het uiteindelijk allemaal om winst draait.

“Ja, ik heb altijd gepraat over winst, zoals met Profit First, maar winst is meer dan alleen maar geld. Het gaat over vrijheid, over keuzes en over geluk. Ik vind ‘winst’ een prachtig woord, dat staat voor het creëren van iets waardevols. In mijn boek beschrijf ik acht elementen waar een bedrijf uit bestaat. Naast onder andere ‘de ondernemer’ en ‘waarde’ valt ook ‘duurzaamheid’ daaronder. Daarmee bedoel ik dat je niet ten koste van de maatschappij, maar ten behoeve van de maatschappij moet ondernemen. Ook wel: toekomstbestendig ondernemen. Als ondernemer vind ik het belangrijk om mijn verantwoordelijkheid te nemen. Een voorbeeld: het afgelopen jaar hebben mijn team en ik heel hard gewerkt. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat we alleen maar aan het buffelen waren, de lol ging er een beetje vanaf. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, werk moet leuk zijn. Daarom ben ik dit jaar begonnen met meer focus en meer ruimte, voor iedereen in mijn bedrijf.”

Kun je wat loslaten over jouw plannen voor het komende jaar?

“Dit jaar is groei een belangrijk doel voor mij. Ik wil met mijn team uiteindelijk naar 100 Profit First Professionals groeien en hoop dit jaar al een groot deel daarvan waar te maken. Ook gaan we een nieuwe training lanceren en een podcast maken over winst en ondernemerschap. En ik ben van plan om een kinderboek te schrijven over geld, maar dat verwacht ik niet voor 2024 te doen. Er is zoveel belangrijks te zeggen over geld, wat kinderen helemaal niet op school leren. Kinderen kunnen vanaf hun twaalfde een rekening openen en vanaf hun achttiende al zelfstandig schulden maken. Het is zo belangrijk dat we de jeugd goed voorlichten! Maar dat moet natuurlijk wel op een leuke manier gebeuren, anders werkt het niet. Dus dat ga ik proberen, en ik heb er hartstikke veel zin in.”